Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Γενική Συνέλευση β ΕΛΜΕ Πέμπτη 29/9


Αγωνιστική Παρέμβαση  Β ΕΛΜΕ-Θ
Όλοι και όλες στη Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Πέμπτη 29/9, 7μμ,    7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιούν το τρίτο και πιο δυσβάσταχτο Μνημόνιο. Έγινε φύλο και φτερό το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το διαβόητο «παράλληλο πρόγραμμα εντός μνημονίων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση». Σήμερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες τους, oι εργαζόμενοι, η κοινωνική πλειοψηφία βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων, παλιών και νέων και βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο κύμα σαρωτικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης
για τη δόση των 2.8 δισ ευρώ, ετοιμάζει νέα μέτρα ισοπέδωσης όσων κατακτήσεων έχουν απομείνει ακόμη. Νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, πέρασμα και άλλων Δημόσιων Οργανισμών και ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΙΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κλπ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Προετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το μεγάλο κεφάλαιο. Στο στόχαστρο της νέας αντεργατικής επέλασης μπαίνει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αιχμή την επαναφορά του αντιδραστικού “λοκ-άουτ” ως μέτρο καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Για να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το αντιλαϊκό της έργο εξαπολύει νέο κύμα τρομοκρατίας και καταστολής ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης για την ανατροπή της πολιτικής τους. Η πολιτική των "βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νέα φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ο αγώνας για την υπεράσπιση εργατικών – λαϊκών κατακτήσεων, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι υπόθεση του συνόλου του κόσμου της εργασίας.
Το υπουργείο παιδείας καρατομεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα
Με τακτική σοκ και δέος, πέρασε στο νόμο για την έρευνα τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης, μέτρα περικοπών και υποβάθμισης Α/θμιας και Γ/βάθμιας εκπαίδευσης, προχωρά τώρα σε επίθεση στη Β/βάθμια.
Έχουμε την 7η συνεχή χρονιά μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση, ενώ πάνω από 18.000 εκπαιδευτικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μειώνει δραματικά τις προσλήψεις αναπληρωτών (τουλάχιστον 7.000 λιγότεροι από πέρσι) που σημαίνει απόλυση χιλιάδων συναδέλφων.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να “εξοικονομήσει” προσωπικό με “λογιστικό” τρόπο έχει εξαφανίσει τα πραγματικά κενά επιβάλλοντας μπαράζ μέτρων ήδη από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα, όπως ενοποιήσεις ειδικοτήτων, μετατροπή των διακριτών γνωστικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς “χυλούς”, αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, κατάργηση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού και των κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των οργανικών θέσεων, τη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων για να επιβάλλει την υποχρεωτική κινητικότητα και την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό είναι το “εκπαιδευτικό” όραμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.
Στο ζοφερό τοπίο της διαρκούς υποχρηματοδότησης και της χρεοκοπίας του Δημόσιου Σχολείου, η κυβέρνηση μεθοδεύει το σχέδιο της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για φτηνή δεκάχρονη εκπαίδευση δεξιοτήτων, Γενικό Λύκειο για “λίγους κι εκλεκτούς” και ΤΕΕ συρρικνωμένη, υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς, της μαθητείας–σκλαβιάς στους εργοδότες. Επιδιώκουν μια εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική, με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα και ένα σκλαβοπάζαρο δήθεν εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα δικαιώματα των προσφύγων μαθητών να αποπέμπονται εκτός σχολείου.
Σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις στρατεύεται όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, με τη ΧΑ να καραδοκεί να εισπράξει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Προετοιμάζουν το «καμένο» έδαφος πάνω στο οποίο θα διαμορφωθούν ακόμη πιο αντιλαϊκές πολιτικές λύσεις και κυβερνήσεις, στο μέλλον.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις πολιτικές στοχεύσεις του 16ου και 17ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ που σηματοδότησαν όλους τους μεγάλους αγώνες του κλάδου την προηγούμενη περίοδο.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
ü         Έκτακτη και γενναία κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
ü         Μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών.
ü         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, 8.000 τώρα. Όχι στην ελαστική εργασία.
ü         Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας! Κανένας εκπαιδευτικός με λιγότερα από 1000€! Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος  μισθός! Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
ü         Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου στα επίπεδα του 2013.
ü         Άμεση κάλυψη όλων των κενών. Κάθε μαθητής να έχει το Δάσκαλό του.
ü         Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις του Υπ. Παιδείας που προωθούν τεχνητά πλεονάσματα (αλλαγές  ωρολογίων προγραμμάτων, κατάργηση 3ωρου για υπεύθυνους εργαστηρίων, αλλαγές αναθέσεων, επίπεδα γλωσσομάθειας, υποστήριξη ερευνητικών εργασιών κλπ)
ü         Απόσυρση και κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την Τεχνική Εκπαίδευση (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση – Μαθητεία – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ)
ü         Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο
ü       Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείων, τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
ü       Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Στήριξη της ειδικής αγωγής.
Αυταπάτες και αναμονή τέλος. Ανασύνταξη και αγώνας!
Όσο προχωρά η υλοποίηση των Μνημονίων, όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση τόσο θα γιγαντώνεται η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Όπλα μας τα σωματεία, οι ΕΛΜΕ, οι Γενικές Συνελεύσεις και οι επιτροπές αγώνα. Επιδιώκουμε τον πραγματικό συντονισμό όλων των σωματείων που θα υπηρετεί τον κοινό και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επέλαση. Είναι ανάγκη να λάβουμε όλα τα μέτρα για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση των σωματείων και των συλλογικών μας διαδικασιών. Μόνο ο αποφασιστικός και παρατεταμένος αγώνας μας μπορεί να βάλει φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο. Αυτό απέδειξαν όλοι οι αγώνες τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του ευρύτερου εργατικού κινήματος την προηγούμενη περίοδο (αξιολόγηση, διαθεσιμότητες κλπ).
Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να πάμε “αλλιώς” προτείνουμε:
1.         Οι ΕΛΜΕ συγκροτούν επιτροπές αγώνα και από κοινού με τα Δ.Σ. προωθούν τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων διδασκόντων, οργανώνουν πλατιές δημόσιες καμπάνιες ενημέρωσης γονιών, μαθητών και των τοπικών κοινωνιών (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ), επιδιώκουν συντονισμό και κοινό βηματισμό με τους συλλόγους της πρωτοβάθμιας, με δράσεις σε Δ/νσεις και Περιφέρειες για να αποσυρθούν τα αντιεκπαιδευτικά  μέτρα για τη λειτουργία του σχολείου, τις εργασιακές σχέσεις και το ρόλο του εκπαιδευτικού. Η Γ.Σ. αποφασίζει κοινή κινητοποίηση στις Διευθύνσεις την Τετάρτη 4/10, συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή 6/10, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ και κοινό πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη 12/10.
2.         Με ευθύνη της ΟΛΜΕ να οριστεί στις αρχές Οκτώβρη μέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης με συλλαλητήρια και πρόσκληση πανεκπαιδευτικής  συμπόρευσης σε Δασκάλους και Γονείς.
3.         Προωθούμε επόμενο αγωνιστικό βήμα με πανδημοσιουπαλληλική απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες με αφορμή τα νέα αντεργατικά μέτρα. Κανένα νομοσχέδιο να μην κατατεθεί χωρίς κινητοποίηση.
4. Η ΟΛΜΕ να πάρει πρωτοβουλίες για συσκέψεις και αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και Σωματείων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, ώστε να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση των γενικότερων αιτημάτων του κινήματος και του κλάδου, για να μην έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα πολύμορφου αγώνα (απεργίες, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, καταλήψεις και κορύφωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ώρες ή 3ήμερες ή 5νθήμερες απεργίες που θα καθορίζουν οι Γ.Σ.) που η μορφή του θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες ΓΣ και ΓΣ προέδρων στα τέλη Οκτωβρίου και με την κορύφωση του αγώνα να ξεκινάει όταν συγκεντρωθεί μια βασική δύναμη πυρός με τη συμμετοχή και άλλων ομοσπονδιών. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης– ΕΕ– κεφαλαίου πρέπει να αποκτήσει πανεργατικά-παλλαϊκά χαρακτηριστικά.
5. Το αμέσως επόμενο διάστημα συγκαλούμε νέες Γενικές Συνελεύσεις. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σωματείων μας, τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών σε αυτά, το δυνάμωμα του αγώνα.
·         Μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας!
·         Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο!
·         Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!
·         Διαγραφή του χρέους, έξοδο από ΟΝΕ, Ευρώ και ΕΕ
·        Διεκδικούμε μόρφωση – δουλειά – δημοκρατικές ελευθερίες για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.