Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση για τον χιονιά

Μήπως και για τα χιόνια ...φταίνε οι καθηγητές;

Τις προηγούμενες ημέρες βιώσαμε στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, μια κακοκαιρία που ξέφευγε από τα μέτρα του συνηθισμένου. Τα περισσότερα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά από την Δευτέρα 9/1 και για όλη την εβδομάδα με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων, μετά από εκτίμηση των συνθηκών μετακίνησης των μαθητών αλλά και των σχολικών κτιρίων (παγωμένοι σωλήνες νερού, χαλασμένοι καυστήρες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις αίθουσες μετά από τις πολυήμερες διακοπές των Χριστουγέννων κ. ά.). Σε όσα σχολεία λειτούργησαν την Δευτέρα 9/1 (όλα σχεδόν τα σχολεία του δήμου Θέρμης), η προσέλευση των μαθητών ήταν
σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερη του 50% και οι θερμοκρασίες στις αίθουσες γύρω στους 10-12οC, καθιστώντας την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία προσχηματική. Οι δημοτικές αρχές, στην προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προέκυπταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αγνόησαν και σε πολλές περιπτώσεις αμφισβήτησαν τα δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονταν από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αλλά και τους συλλόγους γονέων.

Στις αντίξοες αυτές συνθήκες που επικράτησαν όλη την εβδομάδα που μας πέρασε, όταν ακόμα και τα εμπορικά καταστήματα αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά, όταν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ παρέμεναν ακινητοποιημένα, όταν και κεντρικοί ακόμα δρόμοι ήταν κλειστοί, υπήρξαν διευθυντές που υποχρέωναν συναδέλφους μας να προσέρχονται στο σχολείο και να παραμένουν χωρίς λόγο αρκετές ώρες στα άδεια και παγωμένα σχολικά κτίρια, τη στιγμή μάλιστα που ειδικά για την Πέμπτη 12/1 και την Παρασκευή 13/1 με ανακοίνωση της ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας τα σχολεία όλης της Κ. Μακεδονίας θα παρέμεναν κλειστά. Η διακοπή της λειτουργίας, ισχυρίστηκαν οι διευθυντές, ισχύει για τους μαθητές, ενώ «εμείς είμαστε υπάλληλοι και πρέπει να προσερχόμαστε κανονικά στη δουλειά μας». Μάλιστα σε όσους συναδέλφους αρνήθηκαν να πάνε, τους υποχρέωναν να πάρουν κανονική άδεια! Προφανώς ήθελαν από τη μια να καλοπιάσουν τα ΜΜΕ και την «κοινή γνώμη» προβάλλοντας την εικόνα ενός «καλού και ευσυνείδητου καθηγητή», και από την άλλη να δημιουργήσουν συνθήκες υπακοής ενόψει και της αξιολόγησης.
Το δικαίωμα των μαθητών και καθηγητών σε ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον πλήττεται από την απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Ενός δημόσιου σχολείου που μαζί με όλη τη δημόσια περιουσία «ξεπουλιέται» για χάρη των μνημονιακών «υποχρεώσεων». Ενός δημόσιου σχολείου που λειτουργεί με πολλές ελλείψεις σε υποδομές (παλιά κτίρια, ελλιπής θέρμανση, βλάβες που δε διορθώνονται γιατί δεν υπάρχουν χρήματα…) και με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό για επίβλεψη των χώρων. Ενός δημόσιου σχολείου που λειτουργεί στα πλαίσια ενός κράτους χωρίς ασφαλείς, για τέτοιες συνθήκες κακοκαιρίας δρόμους, χωρίς αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, χωρίς ενίσχυση για τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο και που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του κρύου και του χιονιά.
Καλούμε τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να πηγαίνουν στα σχολεία αυτές τις μέρες να καταγγείλουν το γεγονός στην ΕΛΜΕ και την ΕΛΜΕ να πάρει θέση για το θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.